Dragi Kanye West ...

Že nekaj časa si moj guilty pleasure. Tanka linija med genialnostjo (v glasbeni produkciji) in debilnostjo (praktično v vsemu, kar izjaviš), po kateri se neprestano sprehajaš in jo, resnici na ljubo, tudi večkrat prekoračiš, se mi zdi fascinantna. Vsakič, ko preberem nekaj novega, kar si izustil, se nekoliko kislo nasmejim. Saj veš, podobno kot takrat, ko gledaš butaste posnetke padcev ljudi. Smešno ti je, a nekje navznoter te pa le boli. A tvoji marketinški pristopi v glasbi in samopromociji se mi zdijo ekstremno dodelani, skrbno premišljeni in zgleda, da delujejo. Tudi name.

O tvoji ženi sicer ne vem veliko. Razen, da je reality show zvezda in ima mačeho, ki je v resnici očim - ali obratno? No, pa da je lani izdala mobilno aplikacijo, s katero je (spet genialno marketinško) pobirala znantne zaslužke in bila glavna na vseh lestvicah. Kar ni nepomembno za nadaljevanje tega zapisa.

Ampak zdaj, dragi Kanye West, se moja naklonjenost tebi končuje. SIcer ne dvomim v to, da s svojimi tviti, ki so me zmotili, nisi hotel nič slabega, pač običajno pritoževanje, ki je glavni Twitter feature, ampak tokrat se mi zdi, da nekako ne razumeš. Ali le ne želiš razumeti.

Alt Text

Pritožuješ se nad in-app purchasi v otroških aplikacijah. Priznam, tudi pri meni ne bi bili prva izbira, ampak v tem primeru prihajam iz druge strani. Iz strani razvijalcev aplikacij za otroke. In nekaj ti povem, dragi Kanye West, prav zaradi takih ljudi, kot si ti, ki iz App Stora raje potegnejo aplikacijo, ki je zastonj, kot pa da bi zanjo plačali en, dva, ali bognedaj tri dolarje, smo razvijalci prisiljeni v tak business model.

Pa poglejva, kje je problem … Razvijalci, ki delajo aplikacije, morajo za svoje delo biti plačani. S tem se najbrž strinjaš, saj si tudi ti plačan za glasbo, ki jo ustvarjaš. Ljudje, ki lahko poskusijo aplikacijo preden zanjo odštejejo denar (ti. try before buy, na področju mobilnih aplikacij je to tako zvani freemium model), so bolj zvesti uporabniki in kasneje raje in več plačajo. To je dejstvo, ki je že dolgo znano, zagotovo tudi tebi, saj ima med drugim tvoja žena zdaj že drugo aplikacijo, ki se poslužuje enakega modela.

Otroške aplikacije so posebna kategorija, tu se strinjava. Z nama se strinja tudi Apple, ki je - ne boš verjel - prav zaradi takih staršev, kot si ti, pred leti uvedel posebno kategorijo aplikacij za otroke na App Storu. Če hoče aplikacija biti uvrščena v to kategorijo, mora slediti posebnim pravilom. Prav zato recimo v tej kategoriji ne najdeš Angry Birds ali Talking Tom aplikacij - ker primarno niso namenjene otrokom in/ali jih ta pravila preveč omejujejo. Pred uvedbo te kategorije se je namreč dogajalo, da so otroci večinoma nehote zapravljali neomejene vsote preko različnih in-app purchasov (Apple jim je v teh primerih sicer denar povrnil), tega sedaj na srečo ni več. Verjamem, da te moti, da tvoja hčerka v aplikaciji naleti za nakup, ki je tako zaščiten, da ga sama ne more opraviti in te zato kliče na pomoč. Ampak če si aplikacijo našel v kategoriji za otroke, potem bi se mi zdela logična obratna reakcija - da si zadovoljen, ker je zaščita tako dobra, da otrok ne more zapravliti vseh tvojih tisočakov. Nenazadnje pa, dragi Kanye West, če te in-app purchasi tako motijo, bi se lahko pozanimal in odkril več načinov, kako otroku onemogočiti nakupovanje v aplikaciji. Na iPadu lahko recimo izklopiš možnost in-app purchasov, obstaja pa tudi guided access, kjer v aplikaciji otroku izklopiš določene funkcionalnosti in tako do možnosti in-app purchasov sploh priti ne more. Ni ga čez izobraženega uporabnika.

To seveda ne opravičuje dejstva, da ima aplikacija za otroke in-app purchase. Sama pri tem vidim tudi pozitivne stvari. Kot na primer to, da pri otrocih, ki se hitro naveličajo in pri katerih včasih ne moreš vnaprej oceniti, ali jim bo določena igrača/aplikacija všeč ali ne, na tak način preveriš, ali ima smisel zanjo plačevati. Če vidš, da je otroku všeč, ga zanima, je kvalitetno narejena, potem se lahko odločiš za dodaten nakup. Sicer pa jo izbrišeš in poskusiš z naslednjo. Kar praktično, se ti ne zdi?

Iz izkušenj ti lahko tudi povem, da je sploh v primeru, ko nimaš neomejenih količin denarja, ki jih lahko vržeš v promocijo ali si že uveljavljen brand, kot npr. Disney ali, khm, Kim Kardashian, bistveno težje uspeti s klasičnim paid modelom. In to tudi zaradi takih, kot si ti, dragi Kanye West, ki jim očitno ni dovolj mar, da bi se prej pozanimali, kaj dajo svojemu otroku v roke. Preden namreč naložiš aplikacijo - in to otroku naredi starš, saj pri dveh letih tega zagotovo ne zmore storiti sam - se lahko odločiš, da izbiraš samo med plačljivi aplikacijami. Če pa se že, dragi Kanye West, odločiš, da boš svojemu otroku naložil brezplačno aplikacijo, pa lahko pred downloadom pogledaš, ali vsebuje in-app purchase. To prav pri vsaki piše zraven. In če je tvoj odgovor, zakaj si izbral prav določeno aplikacijo, ta, da ti je všeč in da ta aplikacija nima plačljive verzije, se še vedno lahko odločiš, da odkleneš in-app purchase. Ampak če je tvoj cilj uporabe iPada samo ta, da ti bo otrok dal mir ... tega ti pa žal noben razvijalec ne more zagotoviti, z in-app purchasi ali brez.

In zakaj to pišem? Zato, dragi Kanye West, ker se mi zdi, da na zadevo gledaš pristransko in enostransko. Ker in-app purchasi v aplikacijah za otroke niso a priori slabi. In zato, ker je odgovornost tudi na strani uporabnika. Sploh, ko gre za otroke.