"In kaj delaš v službi?" "Vse!"

Zame je eno najbolj neprijetnih vprašanj, ki mi ga lahko postavite, kaj počnem v službi.

Ponavadi odgovorim, da delam mobilne aplikacije za otroke. To največkrat sproži začuden odziv v stilu “Aaaaha, programerka si!”. Po dodatni razlagi, da ne programiram in ne dizajniram, ampak vodim ekipo, ki to počne, in skrbim za razvoj produktov, je hitro jasno, da večini ni jasno, kaj to pravzaprav pomeni.

Moje delo obsega vse, kar obsega delo direktorja podjetja. Trenutno imam še to srečo, da se mi ni treba ukvarjati z računi, obračuni bolniških, potnimi stroški, najemnino, davki in podobnimi birokratskimi zadevami. Ampak ... kaj mi pa potem sploh še ostane?

Ker je spekter mojih nalog tako raznolik, to najlažje ilustriram z opisom random službenega dneva. Ki pa ni tipičen, ker tipičnih - se razume - ni.

Moj delovni dan se začne že v postelji. Ker ciljamo na mednarodni trg in je večina naših uporabnikov z druge strani luže, se za nas pomembne stvari ponavadi zgodijo čez noč. Tako je prva stvar zjutraj prebiranje mailov. Disciplinirana sem do te mere, da jih doma samo preberem, odgovarjam pa šele v službi.

Odločili smo se, da v našo zadnjo aplikacijo dodamo nove vsebine. Med potjo v službo razmišljam o tem, katere teme bi morali pokriti. So poklici tema, ki je zanimiva za otroke? Mogoče raje svetovne prestolnice, s katerim bi se približali tudi ne-angleško govorečim državam? Ali se to, da vključimo pravljice, sklada z identiteto naše blagovne znamke? Samo upam lahko, da mi vse ideje ostanejo v glavi.

V službi je nujna jutranja kava s preostalimi 3fs sodelavci. Debata se običajno vrti o lastnih produktih, tehnoloških novostih, aktualnem dogajanju, filmih. Ko ponovno nanese na avtomobile, je čas, da grem za računalnik.

Odgovarjanje na maile mi vzame kar nekaj časa, saj ponavadi vsak mail potrebuje dodaten razmislek. Medtem ko fantje in dekle delajo na tekočih stvareh - novi aplikaciji, prevodih in razvoju cross-promotion orodja - jih zmotim z idejo, ki sem jo dobila na mail. Idej za mobilne aplikacije dobimo kar precej, sploh odkar smo se nekajkrat pojavili v večjih slovenskih medijih. Vsako idejo preberemo in predebatiramo, nato prijaznemu gospodu odgovorim. Žal je trenutno ne vidimo v našem portfoliju.

Na Skypu me Žiga opomni, da še nimamo urejenih vseh stvari za odprtje Microsoft developer’s accounta. Z našo najuspešnejšo aplikacijo se bomo preizkusili tudi na Windows platformi. Na iOSu so stvari utečene, tu se pa še lovimo. Odpiranje računa naj bi bilo enostavno, a zaradi napačnega browserja, manjkajočega plug-ina, napake pri shranjevanju, (ne)potrebne TIN številke in pogrešane security kode za to porabim vsaj eno uro.

Z Nino se odločava, katere svetovne metropole bodo vključene v naslednje ilustracije. Je lažje v dimenzijah, ki jih imamo na voljo, upodobit San Francsico ali New York? Dilema Peking vs. Tokio nama vzame največ časa.

Alt Text

Kosilo mine hitro, ker ob 13h preizkušamo dve različni sladici za Natašin rojstni dan. Čokoladna torta zmaga!

Na mail prispe poročilo o rezultatih prejšnjega dne. Na hitro preverim, kakšna je situacija - kako uspešne so posamezne aplikacije, ali je kak nov review, ali gre april po planu, V oči mi pade 500 t.i. educational downloadov. Izobraževalne institucije lahko na App Storeu downloadajo aplikacije v večjih količinah in za to dobijo (če se razvijalec tako odloči) 50% popust. Educational downloadi se mi zdijo potencial, zato nekaj časa namenim raziskovanju, kako poteka izbor in nalaganje aplikacij na tak način.

Na hitro ošvrknem članek o Apple uri in ker je občutno predolg, ga dam na seznam člankov, ki jih (nikoli ne) bom prebrala. Preverim najnovejši app naše konkurence in se odločim, ali so vsebine na bližajoči se konferenci v Dubrovniku primerne za kogarkoli izmed nas. Medtem skočim v sosednjo pisarno, kjer pridno delajo Toshl 2.0, da pogledam njihove nove nalepke. In se na poti nazaj odločim, da je to nekaj, kar mi nujno potrebujemo. Kakšne, koliko in kdaj ostane za naslednjič, še ena stvar za na to-do listo.

Z Luko debatiram o tem, ali ima za nas smisel uporaba Unityja, z Nejcem usklajujeva španski prevod pobarvanke, z Goranom pa seznam elementov, ki še potrebujejo zvok. Robi mi potrdi, da lahko popoldne pridemo v studio. V najnovejši aplikaciji imamo namreč kakih 40 animiranih objektov, ki jim je potrebno dodati zvok. Ker nimamo neomejenih količin denarja, živali oponašamo sami. Veliko smeha, ampak one hell of a job. Med potjo domov se z Goranom zmeniva, da v prihodnje ta del definitivno outsorcamo. Do takrat bomo že bogati!.

Pred spanjem na hitro preletim maile. Iz World Chicaga mi sporočajo, kdo bo moj host na izmenjavi v Chicagu, Andraž pa, da nas jutri za zajtrk čaka burek. Dober dan je bil!