Jaz sem OK, ti si OK

Transakcijska analiza mi je všeč tudi zaradi vsebin, na katerih temelji. Osnovna postavka transakcijske analizie, ki pravi, da smo vsi ljudje v redu, je pomembna zato, ker loči med OSEBO in njenim VEDENJEM. Kar pomeni, da vedno ocenjujemo obnašanje osebe, ne pa njega kot celoto. Če se nekdo v neki situaciji vede neprimerno, še ne pomeni, da je slab človek, ampak samo, da se je obnašal slabo. Ker transakcijska analiza zagovarja tudi dejstvo, da je vsak človek sposoben razmišljati in čustvovati, pomeni tudi, da je človek sposoben ta način obnašanja spremeniti.

Vsak človek že zelo zgodaj (na podlagi dotedanjih izkušenj) zavzame eno od življenjskih pozicij - življenjska pozicija označuje, kakšen ima nekdo glavni odnos do sebe in kakšen je njegov glavni odnos do drugih ljudi. Človek ima lahko do sebe pozitiven ali negativen odnos, enako tudi do drugih. Tako so 4 temeljne življenjske pozicije naslednje:

•   Jaz sem OK, ti si OK (++)

Logično - najbolj zdrava pozicija. Človek ima dober odnos do sebe, sebe vidi kot pomembnega in vrednega ljubezni. Tudi drugi ljudje so dobri, vredni zaupanja. Tak človek ima optimističen pogled na svet, odprto komunicira z drugimi, medosebne konflikte razrešuje konstruktivno, brez poniževanja drugih ali sebe.

•   Jaz nisem OK, ti si OK (-+)

Človek z negativnim odnosom do sebe ima slabo sampodobo (o sebi misli, da je grd, nesposoben, neroden, neumen), počuti se nepomembnega ali manjvrednega. Nasprotno pa druge vidi kot pomembne, sposobne, dobre in vredne. To je precej pogosta pozicija, saj smo kot otroci mali, šibki, pogosto delamo napake, odrasli v naši okolici pa močni in kompetentni, zato je ta pozicija logičen zaključek.

•   Jaz sem OK, ti nisi OK (+-)

Tak človek meni, da je v redu, medtem ko so drugi ljudje bedni (neumni, nepomembni, vstavi poljuben negativni pridevnik). Takšni ljudje običajno delujejo arogantno (so prepotentni, domišljavi). Za svoje težave krivijo druge, do njih so poniževalni.

•   Jaz nisem OK, ti nisi OK (--)

To je nihilistična pozicija. Človek ima negativen odnos do sebe in do drugih, vse mu je nesmiselno, je pozicija obupa.

Temeljna življenjska pozicija je pomembna zato, ker vpliva na naše odločitve in vedenje. Jo pa - na srečo - lahko spremenimo.