Najboljše mobilne aplikacije za otroke

Zadnji dve leti sem vsak dan obkrožena z mobilnimi aplikacijami za otroke. Preigrala sem jih ogromno, jih testirala na otrocih, analizirala iz vseh zornih kotov. Že dolgo imam v glavi sestavljeno lestvico aplikacij, ki jih smatram za najboljše in ki jo sproti dopolnjujem. Ne morem trditi, da so prav te aplikacije tiste, ki najbolj pritegnejo otroke, ali da so te najboljše v izobraževalnem smislu. Je pa vsem skupen dodelan dizajn, intuitivna uporabniška izkušnja in kvalitetne vsebine, primerne za otroke. Saj bi vključila tudi katero od Toonia aplikacij, ampak sklepam, da te že vsi imate :)

1. Toca Band

Alt Text

Kar pomeni na primer Adidas ali Nike za športno opremo, pomeni Toca Boca za otroške aplikacije. Bili so prvi, ki so začeli govoriti o digitalnih igračah, za vse njihove aplikacije je namreč značilno, da so open-ended in nimajo pravilnih oziroma nepravilnih rešitev.

Kot je jasno že iz imena, je glavni cilj aplikacije Toca Band, da uporabnik sestavi svoj band. Na razpolago ima 16 junakov, vsak od njih ima svoj inštrument, v bandu pa je prostora za 7 članov. S postavljanjem junakov na določene pozicije v bandu se spreminja ton in ritem njihovega inštrumenta oz. glasu. Toca Band zna zaigrati samo en komad, a variacij le-tega je ogromno.

Zakaj mi je všeč? Ker je neskončno zabavna in glasbeno izjemno dodelana.

Na voljo za iOS, trenutna cena 0.89 eur.

2.MarcoPolo Weather

Alt Text

MarcoPolo Weather (avtorji MarcoPolo Learning) je relativno sveža aplikacija, ki pa se je hitro prebila na mojo top lestvico. V aplikaciji s pomočjo treh junakov raziskuješ različne vremenske pojave in opazuješ njihov vpliv na naravo. Aplikacija je zelo interaktivna (otrok lahko spreminja temperaturo, določa padavine, veter, dan, noč itd.), je krasno animirana in začinjena z zabavnimi elementi presenečenja (poskusite okepati glavnega junaka ali ga pustiti toplo oblečenga pri 40 stopinjah). Plus točke dobi, ker ne vsebuje nobenega teksta in je primerna za različne starosti.

Zakaj mi je všeč? Ker je zelo poučna na najbolj razumljiv in zabaven način.

Na voljo za iOS, trenutno zastonj.

3. Drawnimal

Alt Text

Drawnimal (avtorji Yatatoy) je grafično zelo čista in kar se funkcionalnosti tiče zelo enostavna aplikacija, ki je namenjena mlajšim otrokom. V njej so po abecednem vrstnem redu predstavljene živali, vsaka žival pa je tudi kratko animirana. Še posebej pohvalno je, da je prevedena v različne jezike (seveda ne v slovenščino). Pri tem jim je največji izziv predstavljal izbor živali, saj so ga želeli čim bolj omejiti. Tako so iskali živali, katerih ime se začne na isto črko v čim več različnih jezikih, kot na primer aligator. Od otroka ne zahteva veliko, mu pa omogoča in daje navodila za uporabo tudi v off-line svetu (ilustracija na napravi je osnova za risanje posamezne živali).

Zakaj mi je všeč? Ker je preprosta, domišljena in dokaz, da se tudi z omejeno ekipo da narediti super izdelke, ki so out-of-the-box.

Na voljo za iOS, trenutna cena 1.79 eur.

4. Wee You-Things

Alt Text

Wee You-Things (avtorji Wee Society) je v App Store-u umeščena med interaktivne knjige, saj od otroka pričakuje bolj konzumiranje vsebine kot pa aktivno igranje. Aplikacija poskuša otrokom na razumljiv in hudomušen način razložiti, da je vsak od nas nekoliko drugačen in da nas prav te lastnosti naredijo zanimive in unikatne. V aplikaciji je predstavljenih 24 likov, ki so posebni vsak na svoj način - od “Claire that has no hair” do “Rose with a tiny nose” - zaključi pa se s tem, da otroka spodbuja, da izpostavi njemu lastno posebnost. Ilustracije so živahne in prijetne, izpostavljena lastnost posameznega lika pa simpatično animirana.

Ker aplikacija vsbeuje kar nekaj besedila v angleškem jeziku, bodo ne-angleško govoreči otroci potrebovali nekoga, da jim vsebino prevaja, pri čemer se lahko marsikakšna besedna igra in rima izgubi.

Zakaj mi je všeč? Ker je ena redkih aplikacij, ki direktno nagovarja in spodbuja sprejemanje različnosti otrok in ima krasno besedilo.

Na voljo za iOS, trenutna cena 2.69 eur.

5. Sago Mini Forest Flyer

Alt Text

Sago Sago je kanadski razvijalec aplikacij za otroke, ki je zadnje leto pod okriljem Toca Boce. Njihove aplikacije temeljijo na zelo simpatičnih Sago Mini likih - ptičku, psičku, muci ali zajčku.

Sago Mini Forest Flyer je zgodba o malem ptičku Robinu, s katerim lahko raziskuješ gozd in odkrivaš različne zabavne stvari. Od pojočih žabic, padajočih storžov, do kljunčkanja z gospodično ptičko. Vsebuje veliko enostavnih animacij, ki so navihane in otrokom zelo blizu. Aplikacija ima letno in zimsko različico, kar jo dela še bolj zabavno.

Zakaj mi je všeč? Ker je zelo intuitivna in zabavna, idealna za malčke, ki jo lahko uporabljajo brez pomoči odraslih.

Na voljo za iOS, trenutna cena 2.69 eur.