Telovadba med službo. Ker zakaj pa ne?

Že dolgo nam je jasno, da v službi preživimo velik del našega budnega časa. Pri tistih, ki imamo srečo, je to 8 ur, pri drugih lahko tudi 15 ur na dan. Res je, da so naše službe različne - nekateri se cele dneve vozijo od ene lokacije do druge, drugi skačejo po sestankih, bolniških sobah, tekajo za otroci, spet tretji cel dan preživijo za računalnikom. A če se osredotočim na novodobna tehnološka podjetja (o drugih namreč nimam pojma), je tistim, ki delamo v tovrstnih podjetjih, definitivno skupno naslednje: večina dneva za računalnikom (v službi in/ali kasneje doma), večina dneva v statičnem položaju (sedečem ali stoječem).

Jasno je, da smo v službi zato, da delamo, ampak jasno je tudi, da bomo bolj učinkovito delali, če se bomo tam dobro počutili. In prav zaradi želje po večji efektivnosti je vedno več poudarka na tem, kako prisotnost na delovnem mestu narediti čim bolj udobno, zabavno, prijetno. Pred nekaj leti se je tako začel trend vnašanja zabave na delovno mesto - nisi bil kul, če nisi imel biljardne mize (hja, guilty as charged), namiznega nogometa, ping pong mize, raznih igralnih konzol. Nato se je zgodil preskok na področje zdravja - sveže sadje, juice bar, telovadnice. Določeni trendi so se na srečo prenesli tudi k nam, ampak na žalost vedno ostajajo bolj ali manj v domeni start-upov ali start-upom podobnih podjetjih.

Dobro počutje zaposlenih je glavna prioriteta tudi pri nas - kdor je bil na obisku, ve, kaj mislim - zato poskušamo z različnimi benefiti. Fantje so sicer najbolj veseli tedenskega bureka, meni je pa kul pisarniška joga. (In vse to je bil le uvod!)

Verjamem, da si zdaj vsi predstavljate 20 geekov v pajkicah, ki ležijo sredi pisarne. No, niti približno ni tako. Pisarniška joga je joga, ki je maksimalno prilagojena času in kraju izvajanja. Upošteva dejstvo, da se dogaja na delovnem mestu, torej ne potrebujemo velikega prostora, blazin ali ostalih pripomočkov. Dela se z lastnim telesom, večinoma v stoječem ali sedečem položaju. Za pisarniško jogo se ne preoblačimo, kar pomeni, da včasih naletimo na problem preozkih hlač ali prekratkih kril. To je pa tudi edini problem, ki se pojavi.

Vaje pisarniške joge izhajajo iz jogijskih vaj, a so seveda prilagojene. Najbolj znana joga vaja "pozdrav soncu" na primer poteka v sedečem položaju. S pisarniško jogo smo začeli brez kakršnegakoli predznanja, mnogi tudi brez kakršnekoli fizične pripravljenosti. In kar zanimivo je spremljat, kako lepo napredujemo. Vaje so usmerjene predvsem na razgibavanje, raztezanje, pol ure vadbe pa se običajno zaključi z dihalno vajo. Cilj pisarniške joge je, da izboljša tako fizično kot psihično stanje posameznika. Od drže, gibljivosti, moči, do zbranosti, umirjenosti, učinkovitosti.

Priznam, pred začetkom je bilo veliko skeptičnih pripomb. Zdi se mi, da joga še vedno velja za bolj žensko vadbo, nekaj časa je trajalo tudi, da smo se prilagodili na jogijsko izrazoslovje. Naša vaditeljica je sicer kar hitro ugotovila, da se bolje odzivamo na navodila, kot so "dihaj kot Darth Vader" kot pa "Bodi tukaj in zdaj”. Mislim, da je pisarniška joga koristna za vse, a bi vseeno izpostavila dva tipa ljudi, ki od tega največ odneseta. Prvi je oseba, ki ima veliko statičnega dela za računalnikom, npr. developer. Ta oseba bo veliko odnesla predvsem od fizičnega vidika pisarniške joge - raztegnila svoje zakrčene mišice, spodbudila pretok krvi. Na drugi strani pa imamo osebo, ki se npr. veliko ukvarja z naročniki. Slednja bo ogromno odnesela od mentalnega dela pisarniške joge - minute odklopa, ko si prisiljen ukvarjati se s svojim telesom in dihanjem, ko moraš fokus usmeriti na to, da obdržiš ravnotežje, in ne v naloge, ki te čakajo, so zlata vredne.

Definitivno priporočam.